Vedeneristys — yksi terveen kodin kulmakivistä

Kuten kuvitella saattaa, märkätilat ovat veden ja vesihöyryn takia rakennuksissa kaikkein rasitetuimpia tiloja. Samasta syystä ne tarvitsevat suojakseen tiiviin vedeneristyksen, joka pitää kosteuden märkätilojen puolella. Myös lattialämmitys ja toimiva ilmastointi pitävät käytön jälkeen tilojen kuivattamisesta huolta. Ei ole kuitenkaan yhdentekevää miten vedeneristys on toteutettu — tiedätkö sinä mitä vaatii hyvä vedeneristys ja mitä sinun asiakkaana tulee tietää ennen eristystöiden ostamista?

Mihin vedeneristys kuuluu?

Pääsääntönä voidaan pitää, että vedeneristys tulee olla kaikissa märkätiloissa eli tiloissa, joista löytyy lattiakaivo. Esimerkiksi pesuhuoneen seiniin ja lattioihin tulee tehdä vedeneristys. Saunassa taas lattiaeristeen tulee nousta seinälle 150-200 mm. Paneloinnin takana oleva alumiinipaperi toimii samalla saunatilojen höyrysulkuna, mutta se on myös alhaalta liitettävä lattian vedeneristyksen nostoon vesitiivisti.

Poikkeuksia sääntöön kuitenkin löytyy; myös kodinhoitohuoneen ja WC:n lattiaan tulee tehdä vesieriste ja noin 50-100 mm nosto, olipa tiloissa lattiakaivoa tai ei (RIL 107/2012 ja RT-84-11093). Kurasyöpöllä (ruostumaton teräksinen seinäkaivo) varustetussa eteisessä lattia vesieristetään ja seinä eristetään 1200 mm korkeudelle ja 1500 mm pituiselle alueelle saakka (RIL 107/2012 ja RT 84-11093). Kun työ tehdään kerrasta kunnolla, ei sen jälkeen tarvitse huolehtia märkätiloista. Huonosti tehdyt märkätilojen vedeneritykset kun luetaan yhdeksi hometalojen suurimmaksi syyksi.

Asiakkaan tehtäviä vedeneristystöissä

Asiakkaan tehtävänä on huolehtia, että hän käyttää vedeneristystöissä ainoastaan sertifioituja asentajia ja valvojia. Näin ollen urakoitsijaa valitessa onkin aina syytä tarkistaa onko kyseisen palvelutarjoajan alaisen märkätila-asentajan sertifikaatti voimassa.

Mitä valvojan tulee huomioida?

Valvojan tulisi aina tarkastaa pohjien suoruus, tasaisuus, lujuus ja tasoitteiden märkätila-sopivuus. Levyseinissä on tarkastettava rankaväli, seinien ruuvausten oikeellisuus ja levyjen sopivuus märkätiloihin. Myös runkorakenteen koolaus ja ristimitat on katsottava läpi. Lattiasta taas tarkastetaan kosteus, lujuus, tasaisuus sekä kaadot. Kun pohjat ovat käyty kunnolla lävitse ja ne ovat kunnossa, voidaan vedeneristäjälle antaa lupa eristämiseen.

Mitä eri tapoja vesieristykseen on?

Vedeneristyksen yleisin työtapa on primerointi työohjeen mukaisia kuivumisaikoja noudattaen. Saumakohdat ja läpiviennit nauhoitetaan. Lattian ja seinän rajakohta nauhoitetaan lattian vedeneristyksen yhteydessä. Siveltävien vedeneristeiden ensimmäinen kerros kuivuu 5-6 tunnissa ja yleensä siksi toinen kerros päästään levittämään vasta seuraavana päivänä.

Seinän vedeneristys päätetään alimman laattarivin puoleen väliin. Lattian ja seinän nauhoitus tehdään yleensä lattian vedeneristämisen yhteydessä. Lattiaan sivellään riittävät kerrokset, jotta kalvovahvuusvaatimus täyttyy. Kaivolaippa asennetaan työohjeen mukaisesti. Lopuksi valvoja käy tarkastamassa nauhoitukset, kaivokappaleen osat, kynnysratkaisut, kaadot sekä kalvovahvuudet luupilla.

Märkätiloissa yleisesti esiintyviä puutteita

Märkätiloissa yleisesti esiintyviä puutteita on monenlaisia:

  • Levyrakenteiden koolaus saattaa olla liian harva tai vesieristekerros liian ohut.
  • Vesieristettävän betonin pintaan on saattanut jäädä sementtiliimaa tai pölyä.
  • Tuoteperhe ei välttämättä ole oikea kohteeseen verrattuna.
  • Betonipinta on jäänyt epätasaiseksi. Kaivoliitos tai kynnys voivat olla väärin tehtyjä.
  • Vedeneristeiden komponentit voivat olla sekoitettu. Lattiakaivoliitos tehty väärin tai kuivumisaikoja ei ole noudatettu oikein.
  • Työskentelylämpötilat ovat olleet väärät.
  • Taikka on ollut kiire työvaiheissa, jotka pitäisi tehdä huolella.

Mahdollisia syitä on siis tarjolla useita ja joskus kyse on useamman ongelman yhdistelmästä. Ongelmien alkuperää voikin olla vaikeaa arvailla ennen kohteen arviointia paikan päällä. Siksi on aina syytä panostaa oikeiden, sertifioitujen ammattilaisten käyttämiseen sekä tarkkaan lopputarkastukseen. 

Jos sinua kiinnostaa kuulla aiheesta lisää, tai kodissasi tulisi tehdä vedeneristystöitä, ota meihin yhteyttä!

Kysy lisää!
1
Hei. Tarvitsetko kosteusmittausta? Purkupalveluita? Kuivausta?

Lähetä WhatsApp viesti, niin vastaamme sinulle pikaisesti!