Talvi alkaa olla parhaimmillaan, mikä merkitsee myös pakkasten kiristymistä. Vaikka moni nauttiikin poskia nipistävästä pakkaskelistä, voi lämpötilanmuutos tuoda mukanaan myös ongelmia. Yksi niistä on kiinteistöjen putkien jäätyminen, joka voi pahimmillaan aiheuttaa suurta vahinkoa. Varansa on pidettävä varsinkin vapaa-ajan asuntojen osalta, jotka ovat usein vähemmällä käytöllä talvikuukausina.
Näin ennaltaehkäiset putkien jäätymistä
Tärkeintä putkien kannalta on kodin lämpötilan tarkkailu. Lämmintä tulisi olla varsinkin niissä huoneissa, joissa vesiputket kulkevat. Apua lämpötilan ylläpitoon kovilla pakkasilla saat irtopattereista sekä muista sähkölämmittimistä, sillä esimerkiksi ilmalämpöpumppu ei yksin riitä lämmityslaitteeksi.
Myös ilmankierrosta tulee huolehtia, jotta lämpö pääsee kulkemaan jokaiseen huoneeseen. Yleisesti ottaen koko kiinteistön pakkaskestävyys onkin paras tarkastaa jokaisena talvikuukautena, sillä useimmiten vakuutuskorvauksia lasketaan juuri kiinteistön huonon lämpötilan valvonnan vuoksi.
Kylmimpinä öinä voit myös testata vanhaa kikkaa, jonka mukaan vesihana jätetään tippumaan yön yli. Kikka nimittäin toimii ja estää putkien jäätymisen. Tokikaan se ei ole kannattavaa pitkällä aikavälillä, vaan ratkaisuksi nousee putkien eristäminen. Myös puolilämpimissä tiloissa paras keino jäätymisen estämiseen on putkien hyvä eristys tai lämmityskaapelin asentaminen.
Kun vahinko on jo sattunut
Pahinta, mitä jäätymisestä voi seurata, on putkien rikkoutuminen. Tällöin sään lauhtuessa, jos vesisulku on auki, pääsee vesi vuotamaan rikkoutuneesta kohdasta suoraan kiinteistön rakenteisiin.
Jos siis jäätyminen on jo päässyt tapahtumaan, on parasta kutsua avuksi ammattilainen. Hän onnistuu sulattamaan putket turvallisesti höyryn avulla. Voit myös itse varovasti kokeilla sulatusta esimerkiksi sähkölämmittimellä, vaikkei se olekaan paras vaihtoehto, sillä paine putkessa kasvaa helposti liian suureksi veden laajetessa lämmetessään. Varsinkaan avotulella tai kuumailmapuhaltimella sulatusta ei kannata kokeilla, sillä tällöin saadaan aikaan entistä suurempia ongelmia.
Valitettavasti kotivakuutus ei korvaa vesiputkien tai lämpö-, vesi- ja ilmastointi eli LVI-laitteiden sulatuksesta koituneita kustannuksia, eikä jäätymisen aiheuttamia rikkoja. Korvauksia voi kuitenkin saada omien vakuutusehtojen mukaisesti rakennukselle tai irtaimistolle koituneista vuotovahingoista, jotka johtuvat jäätymisestä. Korvauksia jäätymisestä voit kuitenkin hakea, jos se on aiheutunut lämmityslaitteiden äkillisestä rikkoitumisesta. Tällöin korvausmääriin vaikuttaa putkiston tai LVI-laitteiden ikä.
Muista tarkastaa vakuutusyhtiön suojeluohjeet
Vakuutusyhtiöillä on myös yhtiökohtaiset suojeluohjeet, joiden laiminlyöminen voi johtaa alentuneisiin korvauksiin. Ohjeisiin kuuluu usein esimerkiksi seuraavia kohtia:
-
- Jos kiinteistö jätetään ilman lämmitystä ja valvontaa kylminä vuodenaikoina, tulee vesiputket ja LVI-laitteet tyhjentää vedestä.
- Jos rakennus on jätetty kylmilleen eikä vesiä ole tyhjennetty putkistoista ja vesikalusteista, voidaan vuotovahingoista johtuvia korvauksia alentaa tai jopa jättää kokonaan maksamatta.
- Monessa vakuutuksessa säädellään myös huonetilojen vähimmäsilämpötila. Esimerkiksi Lähi-Tapiolan vakuutusehdoissa vähimmäislämpötila on määritetty 12 lämpöasteeseen.
- Yli viikon tyhjillään olevasta rakennuksesta on suljettava pääsulkuventtiili.
Muista siis tarkastaa aina myös omat vakuutusehtosi jo ennen vahingon tapahtumista. Parasta kun kaikissa ongelmissa on ennaltaehkäisy, kantapään kautta oppimisen sijaan.