Näin tunnistat kodin kosteus- ja homevauriot

Jos epäilet kotoa tai työpaikalta löytyvän hometta tai sisäilmaongelmia, älä jää odottamaan oirehtimiseen saakka tutkiaksesi asiaa. Vauriot ja niistä johtuvat oireet kun hoituvat sitä helpommin, mitä nopeammin niiden aiheuttaja löydetään ja korjataan. Siksi onkin tärkeää osata tarkkailla tiettyjä merkkejä, jotka kielivät piilevistä ongelmista. 

Luota aisteihisi

Ihmiset luottavat yllättävän harvoin omiin havaintoihinsa. Varsinkin erikoiset hajut jäävät usein tutkimatta ja esiin nousseet epäilykset haudataan helposti. Viitteitä pinnan alle kätkeytyvistä ongelmista voi kuitenkin havaita jopa aikaisessakin vaiheessa, kunhan osaa tarkkailla tiettyjä varoitusmerkkejä. 

Asioiden todellinen laita paljastuukin usein vasta, kun ongelmat ovat jo paljain silmin nähtävissä. Kuitenkin esimerkiksi talon alapohjassa kasvavat ruskeat pienet sienet voidaan tulkita normaaleiksi, ajan ja luonnon aiheuttamiksi kasvustoiksi. Näin ei kuitenkaan ole. Tunkkaisuuteen taas totutaan niin helposti, että hetkelliset huomiot esimerkiksi lomalta kotiin palatessa jätetään helposti omaan arvoonsa.

Tunkkainen haju ei toki aina kerrokaan homeongelmista, vaan voi johtua myös huonosta sisäilmasta ja ilmankierrosta. Kuitenkin sisäilmaongelmatkin voivat johtaa lopulta jopa fyysisiin oireisiin. Näin ollen niillekään ei kannata olkiaan kohauttaa.

Homeen voi tunnistaa hajun perusteella

Kodin materiaaleihin ja vaatteisiin tarttuva tunkkainen, multainen, maakellarimainen ja joskus jopa makean imelä ns vanhan “mummon mökin” haju on lähes poikkeuksetta merkki jostain biologisesta prosessista. Vähintään kyseiset hajuhavainnot edellyttävät asian tutkimista ammattilaisen avulla. Se kun on pieni hinta siitä, että ongelmat saataisiin kuriin ajoissa. 

Jos et tunnu luottavan täysin oman hajuaistisi tuomiin havaintoihin, voit kysyä apua myös ystäviltä. Pyydä heitä käymään kotonasi ja arvioimaan kodin hajua ulkopuolisen näkökulmasta. Heidän nenänsä kun ei ole tottunut samaan tuoksumaailmaan ja voi sitä kautta tunnistaa erikoiset hajut helpommin. 

Parhaan avun tuo kuitenkin aina ammattilainen, joka pystyy aistihavaintojen lisäksi tekemään tarvittavat mittaukset, jotta mielenrauha saavutetaan ja mahdolliset ongelmat havaitaan tarpeeksi ajoissa. Alalle kouluttamattoman, kuten esimerkiksi taloyhtiön isäinnöitsijän, tekemiin arvioihin ei myöskään kannata luottaa. Hommaan kun tarvitaan erikoispätevyyden saavuttanut ammattilainen.

Haju ei kerro vielä kaikkea

Haju ei kuitenkaan kerro aina kaikkea ja kotona voi piillä rakenteissa lymyäviä kosteusvaurioita ilman nenään pistävää hajuakin, sillä kaikki mikrobit eivät tuoksu millekään. Tällöin kasvustot voi tunnistaa joskus silmämääräisesti. 

Yksi merkki ovat myös fyysiset oireet; vuotava nenä, yskä, punoittavat silmät, käheä ääni, päänsärky, ärtynyt iho, väsymys sekä loputtomat hengitystieinfektio kierteet. Ja koska oireet ovat hyvin yleisluontoisia, kannattaa kiinnittää huomiota niiden monimuotoisuuteen, yksittäisten oireiden sijasta. Huomioi myös se, että oireet tuntuvat katoavan aina lomalla ollessa ja palaavan taas uudelleen, kun arki koittaa.

Voit myös testata talon rakenteiden kestävyyttä tökkimällä niitä; jos puu hajoaa helposti, on se todennäköisesti lahoa. 

Älä myöskään luota talon ikään, sillä kosteusvaurioita ja homeongelmia tavataan uusissakin kodeissa. Niihin johtaa esimerkiksi vesivahingot, joita ei ole korjattu kunnolla. Tai rakennusvaiheessa liian lyhyeksi jääneet rakennusmateriaalien kuivumisajat. Vastikään mediaan nousi myös tapauksia, joissa raportoitiin laajasti valmis talopakettien homeongelmista. Tapaukset liitettiin kritisoituun koneelliseen alapohjan kuivausratkaisuun.

Myös niinkin yksinkertainen asia kuin siivoaminen edesauttaa ongelmien kasaantumista. Paikkojen puhtaanapito ja kodin yleinen ylläpito ovatkin pieniä, mutta erittäin merkittäviä asioita home- ja kosteusvaurioiden ennaltaehkäisyssä. Lisäksi yleisesti suositellaan aika ajoin suoritettavaksi märkätilojen kosteuskartoitukset

Kysy lisää!
1
Hei. Tarvitsetko kosteusmittausta? Purkupalveluita? Kuivausta?

Lähetä WhatsApp viesti, niin vastaamme sinulle pikaisesti!