Mitä tehdä kun vuokra-asunnossa on hometta?

Homeongelmat ovat yleinen ongelma vuokra-asunnoissa, ja ne voivat olla terveysriski asukkaille. Vuokralaisena on tärkeää ilmoittaa vuokranantajalle homeongelmasta mahdollisimman pian.

Jos vuokra-asunnossa havaitsee homevaurion, kannattaa ensin ilmoittaa asiasta vuokranantajalle tai kiinteistönhuoltoon mahdollisimman pian. Vuokranantajalla on vastuu asunnon kunnosta ja terveellisyydestä, ja hänellä on velvollisuus korjata homevaurio mahdollisimman nopeasti.

Jos vuokranantaja ei korjaa vauriota, voi olla tarpeen ottaa yhteyttä paikalliseen terveystarkastajaan tai vuokrariitalautakuntaan. Terveydensuojeluviranomaiset voivat tarkistaa homevaurion vakavuuden ja tarvittaessa antaa määräyksen vaurion korjaamisesta. Vuokrariitalautakunta voi auttaa selvittämään mahdollisia riitatilanteita vuokranantajan kanssa.

On myös tärkeää huolehtia omasta terveydestä homevaurion läheisyydessä. Homeen aiheuttamat terveysongelmat voivat olla vakavia, erityisesti henkilöille, joilla on jo ennestään hengitystie- tai allergiaoireita. Jos huomaat homeen aiheuttamia terveysongelmia, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon ja välttää asunnon käyttöä, kunnes vaurio on korjattu.

Joskus homevaurion korjaaminen voi vaatia asunnon evakuoimista, jolloin vuokranantajan on tarjottava korvaava asunto tai muu tilapäinen majoitus. Jos vuokranantaja ei ole halukas korjaamaan homevauriota tai tarjoamaan korvaavaa asuntoa, voi olla tarpeen hakea oikeudellista apua.

Vuokralaisena voi myös ottaa itse toimia homevaurioiden ehkäisemiseksi. Esimerkiksi ilmanvaihdon säännöllinen tarkistaminen ja puhdistaminen, kosteiden tilojen asianmukainen tuuletus ja kuivatus sekä huonekasvien välttäminen voivat auttaa vähentämään kosteusvaurioiden riskiä.

Vuokra-asunto homeongelma
Kysy lisää!
1
Hei. Tarvitsetko kosteusmittausta? Purkupalveluita? Kuivausta?

Lähetä WhatsApp viesti, niin vastaamme sinulle pikaisesti!