Mikä on painovoimainen ilmanvaihto ja mitkä on sen edut sekä haitat?

Painovoimainen ilmanvaihto on yksinkertaisin tapa järjestää ilmanvaihto rakennuksessa. Se perustuu ilman paine-eroon, joka syntyy rakennuksen sisällä olevan ilman ja ulkoilman välillä. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ilman liikkuminen tapahtuu luonnollisesti ilman koneellista apua.

Painovoimaisen ilmanvaihdon etuihin kuuluvat:

  • Yksinkertainen ja helppo asentaa, koska ilmanvaihtojärjestelmässä ei ole koneita tai sähköjohtoja
  • Vähäinen huoltotarve
  • Hiljainen käyttö, koska ilmanvaihtojärjestelmä ei aiheuta melua
  • Pienen energiankulutuksen ansiosta se on ympäristöystävällinen ja kustannustehokas ilmanvaihtovaihtoehto.

Painovoimaisen ilmanvaihdon haitat voivat olla:

  • Heikompi ilmanvaihtoteho verrattuna koneelliseen ilmanvaihtoon
  • Ei sovellu suuriin rakennuksiin, koska ilmanvaihdon paine-erojen tulee olla riittävän suuret
  • Ei ole helppo säädellä tai hallita ilmanvaihdon määrää.

Ennen kuin päätät ilmanvaihtojärjestelmästä uudessa asunnossasi, kannattaa keskustella asiantuntijan kanssa ja arvioida rakennuksen tarpeet sekä mahdollisuudet ilmanvaihtojärjestelmän asentamiseen.

Miten painovoimainen ilmanvaihto toimii?

Painovoimainen ilmanvaihto toimii ilman paine-erojen vaihtelusta. Kun ilman lämpötila nousee, se laajenee ja kevenee, mikä tekee siitä kevyempää kuin ympäröivä ilma. Tämä aiheuttaa ilman virtauksen ylöspäin kohti kattoa ja pois huoneesta, mikä luo alipaineen huoneeseen. Alipaine houkuttelee puolestaan raikasta ilmaa sisään huoneeseen esimerkiksi rakoista ja venttiileistä.

Painovoimainen ilmanvaihto on passiivinen ilmanvaihtotapa, joka ei vaadi sähköä tai mekaanista toimintaa toimiakseen. Se on yksinkertainen ja helppo asentaa, mikä tekee siitä edullisen vaihtoehdon uudisrakentamiseen ja korjausrakentamiseen. Lisäksi painovoimainen ilmanvaihto on hiljainen, sillä siinä ei ole ääniä aiheuttavia puhaltimia.

Kuitenkin painovoimaisen ilmanvaihdon tehokkuus riippuu useista tekijöistä, kuten huoneiden sijainnista, ilmanvaihtokanavien koosta ja sijainnista, sekä ilman lämpötilaeroista. Se ei ole yhtä tehokas kuin mekaaninen ilmanvaihto, eikä sitä voida säätää samalla tavalla kuin koneellista ilmanvaihtoa. Lisäksi ilmanvaihdon teho voi heikentyä, jos ilmanvaihtokanavat tukkeutuvat.

Mikä on savupiippuilmiö?

Savupiippuilmiö (engl. stack effect) tarkoittaa ilman luonnollista virtausta rakennuksen sisällä ja ulkopuolella, joka johtuu ilman lämpötilaeron vaikutuksesta. Kun sisäilman lämpötila on korkeampi kuin ulkoilman lämpötila, syntyy savupiippuilmiö, jossa lämmin ilma nousee ylöspäin ja kylmä ilma virtaa tilalle alhaalta.

Tämä ilmiö voi vaikuttaa rakennuksen ilmanvaihtoon ja energiatehokkuuteen. Jos rakennuksen ilmanvaihto ei ole suunniteltu oikein, savupiippuilmiö voi aiheuttaa ilmanvaihdon häiriöitä, kuten ilmanvaihdon tehon heikkenemistä tai korvausilman puutetta. Lisäksi savupiippuilmiö voi vaikuttaa lämmitys- ja jäähdytyskustannuksiin, jos rakennuksen ilmanvaihtoa ei ole suunniteltu huomioimaan ilmiön vaikutusta.

Hyvin suunnitellussa rakennuksen ilmanvaihdossa savupiippuilmiön vaikutus voidaan minimoida. Ilmanvaihdon suunnittelussa on huomioitava rakennuksen sijainti, ilmavuodon mahdollisuus ja ilmavirtaukset rakennuksen sisällä. Tarvittaessa ilmanvaihtoa voidaan säätää ilmanvaihtojärjestelmän avulla.

Painovoimainen ilmanvaihto savupiippuilmiö
Kysy lisää!
1
Hei. Tarvitsetko kosteusmittausta? Purkupalveluita? Kuivausta?

Lähetä WhatsApp viesti, niin vastaamme sinulle pikaisesti!