Varsinkin kun kyseeseen tulee kosteusvaurio suurissa rakennushankkeissa, ovat vahinkojen mittasuhteet usein valtavat. Tästä hyvä esimerkki on juuri vuoden 2014 lopussa valmistunut Malmin sairaala, jonka uutisoitiin vastikään kärsivän laajoista kosteusvaurioista. Uutisen löydät esimerkiksi täältä.
Taustalla piilevät laajat ongelmat
Ongelmia sairaalasta on löytynyt jo kaikkien maanpinnalla olevien neljän kerroksen laajuudelta, vaikka rakenteiden tutkinta on yhä kesken. Tapaus on ikävä, mutta samalla nostaa esiin mitä voi pahimmassa tapauksessa tapahtua, jos rakennuskosteutta ei poisteta rakennusvaiheessa asianmukaisesti.
Ongelmia Malmilla on siis laajasti ja uutisten mukaan koko lattia joudutaan todennäköisesti uusimaan kaikissa uuden rakennuksen maanpäällisissä tiloissa. Tämä aiheuttaa kuukausien muuttoruljanssin, sillä sairaalan olisi tarkoitus pysyä avoinna koko korjauksen ajan. Suurista korjauskustannuksista puhumattakaan.
Ongelmat ovat saaneet alkunsa mitä todennäköisimmin betonilaattalattian kuivumisesta. 300 milliä paksulle lattialle ei siis ole annettu tarpeeksi aikaa kuivua ja vaikkei itse kuivatus olekaan niin kallista jälkikäteen, tulee tämän kokoisesta projektista kallis väistöjen takia.
Kosteudenhallintakoordinaattori ennaltaehkäisee
Onko kosteusmittaukset sitten tehty hutaisten tai otettu liian matalalta syvyydeltä? Vai onko rt-kortisto sittenkään tarpeeksi laadukas järjestelmä? Sairaalan rakennuttaja kertoi toimineensa rt-kortiston eli rakennusalan laadun takeeksi laaditun valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan. Syytä tähän ei ainakaan vielä ole siis varsinaisesti ilmaistu.
Olipa syy mikä tahansa, toimii Malmin sairaalan tapaus esimerkkinä myös siitä, miksi kaikille rakennushankkeille on tärkeää määrittää rakennusastusten mukainen kosteudenhallinnasta vastaava henkilö. Kosteudenhallintakoordinaattori on näin ollen selkeästi vastuussa projektin kosteudenhallinnasta ja huolehtii yhdessä muiden hankkeen asiantuntijoiden kanssa kosteudenhallinnan riskien välttämisestä sekä ennaltaehkäisystä.
Jos sinua kiinnostaa lukea aiheesta lisää, lisätietoa kosteuskoordinaattorin työstä löydät täältä, betonivalun kuivattamisesta täältä sekä ehkäisevistä taas kosteuskartoituksista täältä.