Mikä neuvoksi, kun kosteusvaurio iskee vuokra-asuntoon?

Mikä neuvoksi, kun epäilykset kosteusvauriosta tai home-ongelmasta heräävät vuokra-asunnossa? Me selvitimme eri osapuolten oikeudet ja vastuut sinun puolestasi! 

Luota aisteihisi

Kosteusvauriot eivät ole leikin asia, sillä altistumisesta voi seurata jopa lopun ikää terveyteen vaikuttavia ongelmia. Myös sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa home-ongelmien kaltaisia oireita. On myös hyvä tiedostaa, että aina oireita ei synny lainkaan. 

Mahdolliset vauriot voi tunnistaa myös aistivaraisesti. Helpoiten tunnistettavissa on yleensä maakellarimainen, pistävä ja ummehtunut haju, jonka varsinkin vierailulla olevat ihmiset huomaavat. Haju tuntuu tarttuvan kaikkeen asunnossa olevaan, kuten vaatteisiin ja kalusteisiin. Muita tarkkailtavia kohtia ovat esimerkiksi talon alapohjassa kasvavat ruskeat pienet sienet, seinien ja tapettien erikoiset tummentumat ja muut värjäymät. Homekasvustot voivat myös olla paljain silmin havaittavissa. 

Ongelmat paljastuvat usein myös fyysisten oireiden vanavedessä. Ne koostuvat kuitenkin hyvin yleismaailmallisista, flunssan kaltaisista oireista, joita voi aluksi olla vaikea tunnistaa. Yleensä oireet herättävätkin huomiota vasta jatkuessaan pitkään; jos samat oireet eivät tunnu menevän millään ohitse tai loppuvat lomalla ollessa, on jokin selkeästi pielessä.

Kun aihe huoleen syntyy, vaaditaan nopeaa toimintaa 

Kun oireet täsmäävät ja vahva epäilys ongelmista on herännyt, ota välittömästi yhteys vuokranantajaan tai taloyhtiön isännöitsijään. Pyydä heitä tutkimaan asiaa ja raportoi huomioimasi oireet tai muut viitteet. Näin ollen loppu prosessi jää heidän hoidettavakseen.

Jos kuitenkin huomaat, ettei sinua oteta tosissaan tai asian tutkimista ei aloiteta välittömästi, voit olla yhteydessä kunnan yleiseen terveystarkastajaan. Hänen palvelunsa ovat maksuttomia, joten voit huoletta konsultoida häntä ongelmallisessa tilanteessa. 

Yksi mahdollisuus tilanteen selvittämiseksi on kutsua itse paikalle kosteusvauriomittaaja. Tällöin kustannukset jäävät todennäköisesti omalle eli vuokralaisen kontolle, varsinkin epäilyksen osoittautuessa vääräksi. Kosteuskartoitus ei kuitenkaan ole mahdottoman kallis kustantaa (esimerkiksi perinteinen pintamittauksilla tehtävä kosteuskartoitus maksaa meillä 187€), varsinkaan jos sen avulla saa selvyyden oireiden syntyperään. Lisätietoa kartoituspalveluista ja hinnoista löydät täältä.

Olipa kartoituksen kustantaja lopulta ketä taho tahansa, tulisi oireiden alkuperä ja asunnon tilanne tarkastaa ammattilaisen toimesta mahdollisimman nopeasti. Vain nopealla toiminnalla pystytään välttymään mahdollisilta lisäkustannuksilta, sillä vauriot vain pahenevat ajan kuluessa. Pikaisella puuttumisella kun voidaan jopa välttää kosteusvaurion eteneminen home-ongelmaksi saakka.

Ketä korvaa ja kenelle kuuluu vastuu?

Vuokralaisella tulisi aina olla voimassaoleva kotivakuutus. Näin ollen kosteusvaurion tai vesivahingon aiheuttamat kustannukset, kuten kuivatuksen ajan muualla asuminen, voidaan maksattaa vakuutusyhtiöllä. Jos taas ongelmat ovat peräisin esimerkiksi taloyhtiön putkien vuotamisesta, korvaa itse vahingot taloyhtiön oma vakuutus. Kuitenkaan se ei kata vuokralaiselle kertyneitä kuluja. 

On myös hyvä tietää, että vakuutus ei korvaa pitkällä aikavälillä syntyneiden vaurioiden aiheuttamia kustannuksia. Vakuutusyhtiöt kun korvaavat ainoastaan äkillisiä ja yllättäviä vahinkoja. Näin ollen jos kosteusongelmat ovat syntyneet pitkällä aikavälillä ja vuokralaisen omaisuus on siitä johtuen saastunut, ei korvausvelvollisuutta synny. 

Myöskään vuokranantajalle ei synny korvausvastuuta, jos hän on ollut aiemmin epätietoinen ongelmista ja tiedon saatuaan on toiminut mahdollisimman huolellisesti. Jos taas vuokranantaja ei ala toimimaan tiedon saatuaan, voi hänkin joutua vastuuseen. 

Toisaalta myös vuokranantaja voi olla oikeutettu korvauksiin, jos vuokralainen on itse toiminnallaan aiheuttanut terveysvaaran. Huoneiston huonon hoidon perusteella vuokranantajalle voi myös syntyä oikeus purkaa vuokrasopimus omalta puoleltaan. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta tilanteesta toimii vuokralaisen huolimattomasti suorittamat muutostyöt. 

Oireet voivat johtua myös sisäilmasta 

Jos kuitenkin vuokralaisen ilmaisemat epäilykset osuvat oikeaan ja asunnossa piilee selkeä terveysvaara, on vuokralaisella oikeus purkaa vuokrasopimus. Lain mukaan purkamisoikeus terveysvaaran perusteella on olemassa silloin, kun asunnon käyttämisestä aiheutuu ilmeistä vaaraa joko vuokralaisen, hänen perheeseensä kuuluvan taikka vuokralaisen palveluksessa olevan terveydelle. Arvioinnissa ei siis anneta merkitystä sille, ovatko edelliset vuokralaiset pystyneet asumaan tilassa aiemmin oireitta tai onko taustalla esimerkiksi yliherkkyyttä.

Aina ilmenneet ongelmat eivät kuitenkaan ole peräisin kosteus- tai home-vaurioista, vaan aiheuttajaksi voi paljastua myös huono sisäilma. Ennen vanhoissa taloissa jätettiin rakoja ikkunoiden ja ovien väleihin, jotta ilma vaihtuisi. Nykyään näitä rakoja ei enää ole, sillä ikkunat ja ovet on vaihdettu tiiviisiin ja nykyaikaisiin versioihin. Joillekin tämän on raportoitu aiheuttavan päänsärkyä ja huonoa oloa. 

Jos epäilet, että ongelmasi voisivat johtua sisäilmasta, kannattaa aluksi testata onko ikkunoissa erillisiä korvausilmaventtiilejä. Jos ei, avaa ikkunat ja tarkasta onko tiivisteet vedetty liian tiiviille koko ikkunan ympärysmitalta. Jos rakoa ei löydy ollenkaan, poista tiivistenauhaa yläosasta reilun viidentoista sentin matkalta. Näin ollen asuntoon alkaa päästä taas korvausilmaa. Jos taas korvausilmaventtiili löytyy, katso että se on auki. Jos tämäkään ei lopulta auta, ota yhteys vuokranantajaan tai isännöitsijään.

Kysy lisää!
1
Hei. Tarvitsetko kosteusmittausta? Purkupalveluita? Kuivausta?

Lähetä WhatsApp viesti, niin vastaamme sinulle pikaisesti!