Hävitä kinkkurasva oikein ja vältä korvausvastuu

Joulua valmistellessa voi niinkin harmiton asia kuin kinkkurasvan hävittäminen aiheuttaa vakavia ongelmia. Varoittelut pitävät siis paikkansa — väärin hävitettynä putkissa vellova rasva saa aikaan tukoksia, jotka pahimmassa tapauksessa johtavat vesivahinkoon. Aiheutuneista vahingoista vastaa talon asukas itse.

Kinkkurasva ei kuulu viemäriin tai vessanpönttöön

Kinkun paistosta tai muusta kokkaamisesta syntyviä paistorasvoja, ei saa hävittää kaatamalla viemäriin tai vessanpönttöön. Nimittäin nestemäisenä viemäriin kaadettava rasva jähmettyy viilentyessään ja pakkautuu kasoiksi, jotka aiheuttavat putkiston tukkeutumisen. Tukkeutuminen taas voi johtaa veden nousemiseen ylös viemäreistä, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahinkoja.

Myöskään rasvojen kerääntyminen vuosien varrella pitkin putkistoja, ei ole hyvä asia. Vaikkei rasvaa olisikaan siis kaadettu suuria määriä kerralla, kerää pienetkin rasvamäärät lopulta roskia ja muita partikkeleita itseensä ja onnistuvat ajan kuluessa tukkimaan putkistot.

Korvausvastuu jää asukkaan harteille

Viemäreiden kunnossapitovastuu on asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiöllä, ellei yhtiöjärjestys toisin määrää. Kuitenkin jos asukas aiheuttaa vahinkoa omalla huolimattomuudellaan, siirtyy korvausvastuu hänelle itselleen. Näin ollen rasvojen kaataminen viemäriin luetaan asukkaan huolimattomuuden piikkiin.

Jos ehdit rasvat jo viemäriin kaatamaan, valuta nopeasti perään kuumaa vettä. Ota myös välittömästi yhteys huoltoyhtiösi päivystykseen ja toimi sieltä annettujen jatko-ohjeiden mukaisesti. Mitä nopeammin ongelmaan tartutaan, sitä helpommin pahimmat seuraukset vältetään. Ilmoittaminen kannattaa muutenkin, sillä taloyhtiön osakkaalla sekä asukkaalla on aina ilmoitusvelvollisuus myös taloyhtiön vastuulla olevista vahingoista.

Ohjeet kinkku- ja muiden paistorasvojen hävitykseen

Tässä vielä kertauksena ohjeet kinkkurasvan oikeaoppiseen hävitykseen:

  1. Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki tai esimerkiksi voirasia.
  2. Kaada kuuma rasva varovasti tölkkiin. Varo samalla polttamasta itseäsi!
  3. Sulje tölkki tai rasia ja jätä viilentymään. 
  4. Jähmettyneen rasvan voit joko pakastaa tulevaa käyttöä varten tai hävittää seka- tai biojätteen joukossa. Huomioithan, että biojätteeseen jähmettyneen rasvan voi heittää esim maitotölkin sisässä. 
Kysy lisää!
1
Hei. Tarvitsetko kosteusmittausta? Purkupalveluita? Kuivausta?

Lähetä WhatsApp viesti, niin vastaamme sinulle pikaisesti!