Aiheuttaako pyykkien kuivatus kotona kosteusvaurioita?

Pyykkien kuivatus kotona nousee aina silloin tällöin otsikoihin ja kuivatuksen nostamasta ilmankosteudesta on liikkeillä useita myyttejä. Mutta millaisia ongelmia pyykkien kuivatus sisätiloissa voi pahimmassa tapauksessa oikeasti tuottaa?

Mitä Skotlanti edellä, sitä Suomi perässä?

Skotlannissa tehtiin vastikään tutkimus pyykkien kuivatuksesta kotona. Glasgow’ssa sijaitsevan Department of Ambiental Architecture Investigation tutkimuskeskuksen mukaan pahimmassa tapauksessa pyykeistä tiivistyvä kosteus voi tuoda mukanaan useita yllättäviä terveysriskejä: tekstiilien kuivatus pyykinkuivatustelineissä loi oivalliset olosuhteet pölypunkeille sekä homevaurioiden lisääntymiselle. 

Tutkijoille selvisi myös se, että tällaisissa kodeissa jopa 25% asukkaista kärsii heikentyneestä immuunijärjestelmästä sekä keuhkotulehduksista. Kuivatus sisätiloissa voi aiheuttaa myös astmaa sekä pahentaa siitä jo kärsivän oireita.

Kotimainen rakennustekniikka pitää huolta kodeista

Kuitenkin kotimaisten tutkijoiden mielestä tämä ongelma ei ole Suomessa yhtä suoraviivainen. Tämä johtuu kotimaisesta rakentamisen tasosta, toisin sanoen paremmasta talotekniikasta. Eroa luo myös kehittyneet järjestelmät, kuten esimerkiksi lämmitysjärjestelmät. Tulee myös huomioida, että meillä Suomessa ilmankosteus ei muutenkaan ole yhtä korkea kuin esimerkiksi Skotlannissa. Siellä kodeissa on hyvin paljon viileämpää ja kosteampaa.

Pyykkien kuivatuksen tuomista terveyshaitoista ei myöskään Suomen sisäilmayhdistyksen tai Allergia- ja Astmaliiton mukaan ole saatu ainakaan vielä viitteitä (lähde Yle). Toki täysin varmaa syy-seurausyhteyttä voi olla vaikea huomata, varsinkaan kodeissa, joissa ongelmat kasaantuvat. Näin ollen yksiselitteisiä syitä ei aina pystytä varmuudella erittelemään.

Jos kuitenkin haluat etsiä vaihtoehtoisia kuivatusmenetelmiä pyykeille, voit hyödyntää joko taloyhtiön kuivaushuonetta tai kuivattaa pienempiä vaatekappaleita esimerkiksi föönin avulla. Erikoinen, mutta yllättäen toimiva ratkaisu on myös vaatteiden pakastaminen muovipussissa. Kun jäätyneet vaatteet otetaan pakastimesta, voi niiden huomata hämmästyksekseen kuivuneen. Muista myös jättää aina tarpeeksi tilaa pyykkien väleihin, kun kuivatat niitä pyykkitelineessä. Kuivausrummun käyttö on myös yksi vaihtoehto, mutta ympäristön kannalta se ei ole ideaaliratkaisu. 

Ongelmiin tartuttava ajoissa

Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin aina pitää, että ilmanvaihto kodissa on liian pieni, jos lingottu pyykki ei kuivu alle vuorokaudessa. Tällöin oikeita ongelmiakin voi syntyä pidemmän ajan kuluessa. Varsinkin jos pyykki kuivataan pienissä ja ahtaissa tiloissa, pyykin määrän ollessa melko suuri. Tällöin korkea ilmankosteus voi johtaa yhdessä vajaan lämmityksen kanssa esimerkiksi tekstiilien homehtumiseen.

Jos sinä epäilet kotonasi jotain edellä mainituista ongelmista, tai sinua muuten askarruttaa ilmankosteus ja sen mahdollisesti aiheuttamat vauriot, tartu niihin nopeasti. Potentiaaliset ongelmakohdat voidaan helposti tarkastaa kosteuskartoituksen avulla. Ongelmat kun ovat aina mahdollisimman helppoja hoitaa, kunhan ne havaitaan ajoissa. Lisätietoa kosteusvauriokartoituksesta löydät täältä.

Kysy lisää!
1
Hei. Tarvitsetko kosteusmittausta? Purkupalveluita? Kuivausta?

Lähetä WhatsApp viesti, niin vastaamme sinulle pikaisesti!